• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Yaşam
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Bilim ve Teknoloji
  • Eğitim
  • Yerel
  • Asayiş
  • Kültür-Sanat Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
00:55
Dışişleri Bakanlığı'ndan Antalya Diplomasi Forumu’nda yoğun temaslar
00:50
Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi yeniden açıldı
00:45
Bak: Kadınlar EuroLeague finalinde, kazanan Türkiye
00:40
Yayladağı’nda milli sporculara moral ziyareti
00:40
Fletcher: Güney Sudan tehlikeli bir yol ayrımında
00:35
Bakan Çiftçi Eğitim Dairesi’ni ziyaret etti
00:30
Maltepe'den “Arsa” açıklaması
00:30
Vali Aktaş, Erzurumluların buluşmasına katıldı
00:25
“tetikciler_34” Telegram grubunun kurucusu yakalandı
00:20
Resmi Gazete başlıkları
00:20
Tugay: İzmir de, Türkiye de dezenformasyon baskısı altındadır
00:05
Liderlerden Hürmüz Boğazı için acil diplomasi çağrısı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hürmüz etkisiyle petrol 100 doların üzerinde
Ekonomi
Yayınlanma: 16 Mart 2026 - 10:00

Hürmüz etkisiyle petrol 100 doların üzerinde

İstanbul, 16 Mart (Hibya) - Marbaş Menkul Değerler, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin etkisiyle Brent petrolün yeniden 100 doların üzerinde fiyatlanırken, ons altında 5.000 dolar talep bölgesi korunmasına rağmen hareketlerin sınırlı kaldığını duyurdu.

Ekonomi
16 Mart 2026 - 10:00
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Hürmüz etkisiyle petrol 100 doların üzerinde
Marbaş Menkul Değerler'in raporunda, iç tarafta küresel piyasalara paralel olarak fiyatlamaların süreçleri takip edilirken Brent Petrol nezdinde 100 doların üzerinde oluşan fiyatlamaların enflasyon açısından oluşturacağı negatif etkinin fiyatlamalarının devamını izleyeceği aktarıldı. Raporda ayrıca şunlar kaydedildi:

"Yeni günde majör makro veri ve haber akışı bulunmazken 13.000 bölgesinde tutunup tutunmayacağımızı takip edeceğiz. CDS’lerde ise oluşan yukarı yönlü hareketlerin bankacılık başta olmak üzere endeksin genelinde ekstra baskı yarattığını da belirtmek isteriz. Özetle risk iştahında daralmanın devamını beklerken haber akışı odaklı seyrin devamını beklemekteyiz.

ABD piyasalarında Hürmüz Boğazı’ndaki trafiğin sorun yaratmaya devam etmesiyle beraber Brent Petrol’de yeniden 100 dolar üzerinde fiyatlamaları izlerken risk iştahında da baskılanmanın sürdüğünü görmekteyiz. Yeni haftada ise FED faiz kararını takip ederken ortak görüşün sabit tutulacağı yönünde olduğunu belirtirken bir diğer takip edilecek önemli gelişme ise NVIDIA’nın CEO’sunun açılış konuşmasını yapacağı yıllık GTC konferansının Pazartesi günü itibariyle başlamasıdır. Özellikle teknoloji hisselerinde tema ve fiyatlama açısından önemli olduğunu düşündüğümüz konferanstan gelecek haber akışlarının fiyatlamalar üzerinde majör etkisi olacağını düşünmekteyiz.

Asya-Pasifik tarafında hafta sonu ve haftanın ilk işlem gününde gündem ağırlıklı olarak Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerin enerji piyasaları ve bölge ekonomileri üzerindeki etkileri etrafında şekillendi. İran-ABD-İsrail hattındaki gerilimin petrol fiyatlarını yukarı yönlü baskılaması enerji ithalatçısı ekonomiler için risk oluştururken Avustralya ve Japonya hükümetleri Hürmüz Boğazı’nın güvenliği için bölgeye askeri gemi gönderme planlarının bulunmadığını açıkladı. Artan enerji fiyatlarının özellikle Japonya ekonomisi üzerinde baskı yaratabileceği ve Orta Doğu’daki krizin enerji maliyetleri üzerinden dış ticaret dengesi ile ihracat görünümü açısından risk oluşturabileceği ifade edilirken ihracat artışının önümüzdeki dönemde yavaşlayabileceği değerlendiriliyor. Enerji arzına ilişkin belirsizlikleri sınırlamak amacıyla Uluslararası Enerji Ajansı’nın stratejik petrol rezervlerinden Asya piyasalarına sevkiyat başlatabileceğine yönelik açıklamaları ve bölge ülkelerinin ABD şirketleriyle enerji arz güvenliğini güçlendirmeye yönelik yatırım ve tedarik anlaşmaları da takip edilen gelişmeler arasında yer aldı. Öte yandan Çin ekonomisine ilişkin açıklanan Şubat ayı verileri iç talep ve üretim tarafında sınırlı toparlanmaya işaret etti; perakende satışlar yıllık yüzde 2,8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken sanayi üretimi yüzde 6,3 artışla tahminleri aştı. Buna karşın emlak sektöründeki zayıflık devam ederken konut fiyatları aylık bazda yüzde 0,3 geriledi. Ticaret tarafında ise Çin’in ABD’den daha fazla tarım ürünü satın almaya açık olduğunu belirtmesi iki ülke arasındaki ticari ilişkiler açısından görece daha ılımlı bir sinyal olarak değerlendirildi.

Avrupa tarafında hafta sonu gündemi büyük ölçüde Ortadoğu’daki savaşın enerji piyasaları ve enflasyon üzerindeki potansiyel etkileri etrafında şekillendi. İran merkezli çatışmanın küresel enerji arzına yönelik riskleri artırmasıyla Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının savaşın başlamasından bu yana yaklaşık yüzde 50 yükseldiği belirtilirken bu durumun bölge ekonomileri üzerinde yeni bir maliyet baskısı yaratabileceği değerlendiriliyor. Artan enerji maliyetlerine karşı Avrupa Birliği’nin vergi indirimleri, devlet destekleri ve karbon piyasasında düzenleme gibi önlemleri değerlendirmeye başladığı ifade edilirken jeopolitik risklerin enerji arzı üzerindeki etkileri de yakından izleniyor. Bu çerçevede Fransa, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğünün mümkün olan en kısa sürede yeniden sağlanması gerektiğini vurgularken Almanya ise bölgede olası uluslararası bir askeri operasyona katılmayacağını açıkladı. Öte yandan İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeleri ABD ve Kanada liderleriyle görüşerek enerji arz güvenliği ve bölgedeki durumun küresel ticaret üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümünü yeniden yukarı çekebileceği değerlendirilirken yatırımcıların odağı yeni haftada ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararlarına çevrilmiş durumda. Ayrıca Paris’te ABD ve Çin ekonomi yetkilileri arasında başlayan görüşmelerin küresel ticaret gerilimlerini azaltarak yeni bir liderler zirvesinin önünü açabileceği de Avrupa gündeminde yer alan başlıklar arasında bulunuyor.

Emtialar tarafında Hürmüz Boğazı etkisiyle Brent Petrol’de yeniden 100 dolar üzerinde fiyatlamalar izlenirken altın tarafında 5000 dolar talep bölgesi devam etse de hareketlerin sınırlı kalmaya devam ettiği görülüyor."


Bu haber 75 defa okunmuştur.
EDİTÖR
İsmail Hakkı Yılmaz
İsmail Hakkı Yılmaz
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
A101 Carrefoursa’yı satın alıyor
A101 Carrefoursa’yı satın alıyor
Carrefoursa paylarının devri
Carrefoursa paylarının devri
ECOVACS’tan yeni nesil akıllı temizlik deneyimi
ECOVACS’tan yeni nesil akıllı temizlik deneyimi
Alnus Yatırım Menkul Değerler'den yeni şirket kuruluşu
Alnus Yatırım Menkul Değerler'den yeni şirket kuruluşu
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığı'ndan Antalya Diplomasi Forumu’nda yoğun temaslar
Dışişleri Bakanlığı'ndan Antalya Diplomasi Forumu’nda yoğun temaslar...
Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi yeniden açıldı
Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi yeniden açıldı
Bak: Kadınlar EuroLeague finalinde, kazanan Türkiye
Bak: Kadınlar EuroLeague finalinde, kazanan Türkiye
Yayladağı’nda milli sporculara moral ziyareti
Yayladağı’nda milli sporculara moral ziyareti
Fletcher: Güney Sudan tehlikeli bir yol ayrımında
Fletcher: Güney Sudan tehlikeli bir yol ayrımında
Çok Okunan Haberler
Başkan Altay, Moritanya‘da Türkoloji Bölümü öğrencileriyle buluştu
Başkan Altay, Moritanya‘da Türkoloji Bölümü öğrencileriyle buluştu
Bakan Ersoy, CSO Ada Ankara'daki sergiyi ziyaret etti
Bakan Ersoy, CSO Ada Ankara'daki sergiyi ziyaret etti
Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis Libya’ya gidecek
Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis Libya’ya gidecek
Kurtulmuş'tan eski Afyonkarahisar Milletvekili Aydoğan için taziye mesajı
Kurtulmuş'tan eski Afyonkarahisar Milletvekili Aydoğan için taziye...
Hisse senedi piyasaları haftaya düşüşle başladı
Hisse senedi piyasaları haftaya düşüşle başladı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Politika
Magazin
Spor
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Kültür-Sanat
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim