• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Yaşam
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Politika
  • Magazin
  • Spor
  • Bilim ve Teknoloji
  • Eğitim
  • Yerel
  • Asayiş
  • Kültür-Sanat Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
00:30
Göktaş’tan VakıfBank ve Eczacıbaşı Dynavit’e tebrik mesajı
00:30
Resmi Gazete başlıkları
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Borsalar negatif seyir izliyor
Ekonomi
Yayınlanma: 02 Mart 2026 - 08:25

Borsalar negatif seyir izliyor

İstanbul, 2 Mart (Hibya) - Alnus Yatırım, yeni günde, ABD ve Avrupa vadeli endeksleri ile Asya borsalarının şu an negatif bir seyir izlediğini bildirdi.

Ekonomi
02 Mart 2026 - 08:25
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Borsalar negatif seyir izliyor
Alnus Yatırım'ın değerlendirmesinde, BİST-100 endeksinin, geçen haftanın son işlem gününe; 11,19 puanlık yükselişle başladığı belirtildi. Ancak, ilerleyen saatlerde jeopolitik risklere dair artan endişelerle hızla satış baskısı içerisine giren ulusal-100 endeksinde; 13.552,80 puan seviyesine kadar geri çekilme görüldüğü aktarılırken şunlar kaydedildi:

"Seansın sonunu; yüzde 1,16 oranındaki düşüşle, 13.717,81 puandan noktalayan endeksin, işlem hacmi ise; önceki günkü 170,3 Milyar TL düzeyinden 225,4 Milyar TL civarına yükseldi. Puan bazında endekse en fazla negatif etki eden şirket hisseleri; 35,08 puan ile KLRHO, 14,53 puan ile TCELL ve 13,50 puan ile SAHOL oldu.

Cuma günü, TÜİK tarafından açıklanan İşgücü İstatistiklerine göre; Ocak ayında işsiz sayısı, önceki aya göre 73 Bin kişi artarken, İşsizlik Oranı da yüzde 7,8’den yüzde 8,1’e yükseldi. Konuya dair sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; 'İşsizlik Oranı tek haneli rakamlardaki seyrini 33’üncü aya taşımıştır' ifadelerini kullandı.

Küresel tarafta ise; ABD ve İran heyetleri arasında önceki gün Cenevre’de gerçekleştirilen müzakerelerin yankıları ile güne başladık. Umman ve İran Dışişleri Bakanlarının görüşmelerin haftaya Viyana’da devam edeceğine dair açıklamalarına karşın, ABD tarafından bir teyit gelmezken; bu durum endişeleri canlı tuttu. Yine, ABD’nin en büyük uçak gemisi USS Gerald R.Ford’un İsrail sularına girdiğine dair haberlerin yanı sıra; bazı ülkelerin İran’daki vatandaşlarına acil olarak ülkeyi terk etme uyarısı yayımlaması ve ABD’nin Kudüs, Kuveyt ve Bağdat gibi bölgedeki Büyükelçiliklerinde ‘acil görevli personeller hariç’ tahliye kararları almasıyla, hafta sonunda bir savaş yaşanması riskine dair tedirginlik arttı. Cumartesi sabahı korkulan oldu. ABD ve İsrail’in ortaklaşa olarak İran’a saldırı başlatması sonrasında; İran tarafından ABD’ye destek veren ülkelere yönelik karşı saldırı başlatılması gerilimi tırmandırdı. Hafta sonunda ayrıca, İran’ın dini lideri Ali Hamaney öldürülürken; bu gelişme üzerine İran yanlısı Lübnan Hizbullahı da savaşa dahil oldu. İran’ın Birleşik Arap Emirliklerine yönelik saldırıları sonrasında ise; ülkeye (BAE) giriş ve çıkışlar kısıtlanırken, Abu Dabi ve Dubai borsalarının iki gün süreyle kapatılması yönünde karar verilmesi dikkat çekti. Savaşın ortasında en çok korkulan konu, Dünya ticaretinin önemli bir bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması senaryosu olurken, İran Dışişleri Bakanı Abbas Aragchi’nin; 'Hürmüz Boğazı’nı kapatmayı şu aşamada düşünmüyoruz' şeklindeki açıklaması, daha büyük bir riski şimdilik bertaraf etmiş oldu.

Hafta sonunda, iç tarafta ise; yeni hafta açılışında piyasalarda yaşanabilecek oynaklıkları sınırlamaya yönelik olarak, TCMB, BİST ve SPK’dan gelen adımları izledik. TCMB, banka nezdinde Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin başlatılacağını ve Politika Faizi’nden yapılan 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı. BİST, 2 Mart 2026’dan itibaren emir işlem oranının 5:1’den 3:1’e düşürüldüğünü deklare ederken, SPK ise, açığa satış işlemlerinin 6 Mart 2026 seans sonuna kadar yasaklandığını ve kredili sermaye piyasası işlemlerinin devamı süresince özkaynak koruma oranının, 6 Mart 2026 seans sonuna kadar aracı kurumların insiyatifiyle asgari yüzde 20 olacak şekilde gevşetilebileceğini duyurdu.

Yeni günde, ABD ve Avrupa vadeli endeksleri ile Asya borsaları şu an negatif bir seyir izliyor. BİST100 endeksinin de, güne ‘satıcılı’ bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurt içi ekonomik takvimde; GSYİH Büyüme ve İmalat PMI verilerini takip edeceğimiz günde, küresel tarafta da majör ekonomilerden gelecek olan İmalat PMI dataları izlenecek. Öte yandan, devam eden İran-ABD/İsrail savaşının bölgesel riske dönüşmesi sonrasında gelebilecek yeni haber akışları ise; piyasalardaki fiyatlamaları doğrudan etkileyebileceği için, verilerden ziyade takibimizde olacak."


Bu haber 108 defa okunmuştur.
EDİTÖR
İsmail Hakkı Yılmaz
İsmail Hakkı Yılmaz
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Razi Petrochemical'de üretim yeniden başladı
Razi Petrochemical'de üretim yeniden başladı
Buca metrosunda 13,5 kilometrelik tünel kazısı tamamlandı
Buca metrosunda 13,5 kilometrelik tünel kazısı tamamlandı
Antalya’da ulaşım için motorize denetim ve müdahale ekipleri kuruldu
Antalya’da ulaşım için motorize denetim ve müdahale ekipleri kuruldu
Kepez Belediyesi’nden park ve oyun alanlarında temizlik çalışması
Kepez Belediyesi’nden park ve oyun alanlarında temizlik çalışması
Son Haberler
Göktaş’tan VakıfBank ve Eczacıbaşı Dynavit’e tebrik mesajı
Göktaş’tan VakıfBank ve Eczacıbaşı Dynavit’e tebrik mesajı
Resmi Gazete başlıkları
Resmi Gazete başlıkları
Çelik’ten VakıfBank’a tebrik, Eczacıbaşı Dynavit’e mücadele övgüsü
Çelik’ten VakıfBank’a tebrik, Eczacıbaşı Dynavit’e mücadele...
Aile ve Nüfus On Yılı Vizyonu kamuoyuyla paylaşıldı
Aile ve Nüfus On Yılı Vizyonu kamuoyuyla paylaşıldı
Edirne 2. Amatör Lig’de hakeme saldırı: Maç tatil edildi
Edirne 2. Amatör Lig’de hakeme saldırı: Maç tatil edildi
Çok Okunan Haberler
Kütahyalı sporcular milli takım kampına davet edildi
Kütahyalı sporcular milli takım kampına davet edildi
Sapancalı sporcular derece elde etti
Sapancalı sporcular derece elde etti
Köroğlu: Bursaspor’un yükselişi ortak mücadelenin sonucu
Köroğlu: Bursaspor’un yükselişi ortak mücadelenin sonucu
Nilüfer Belediyespor seriyi 2-0 kazanarak sezonu 7’nci tamamladı
Nilüfer Belediyespor seriyi 2-0 kazanarak sezonu 7’nci tamamladı
Larijani: ABD ile müzakere etmeyeceğiz
Larijani: ABD ile müzakere etmeyeceğiz

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Politika
Magazin
Spor
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Kültür-Sanat
Genel
Çevre
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim