Küresel piyasalar

Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları “triple witching” olayının etkisiyle genel olarak alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar
18 Aralık 2023 - 09:55

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, endeks dayanaklı future ve opsiyonlara ek olarak hisse dayanaklı futureların vadelerinin dolmasıyla gerçekleşen “triple witching” olayının etkisiyle genel olarak alıcılı seyir izledi.

Fed cephesinde, Çarşamba günü Powell’ın güvercin olarak algılanan söylemlerinin ardından, Cuma günü NY Fed Başkanı Williams ve Atlanta Fed Başkanı Bostic temkinli söylemlerde bulundular. Williams ve Bostic şu an için faiz indirimlerinin gündemlerinde olmadığını belirttiler. Bu çerçevede, ABD 2 yıllık tahvil faizleri %4,44 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,91 seviyesine hafif geriledi. Piyasalarda 2024 yılında Fed’in üç faiz indirimine ilişkin öngörülerinin aksine altı faiz indirimi yapılacağı yönündeki beklentinin hakim olduğunu gözlemliyoruz. VIX endeksi 0,20 puan düşüşle 12,28 seviyesine geriledi.

Makro veriler cephesinde geçtiğimiz Cuma günü ABD’de üretim verileri takip edildi. Sanayi üretimi, Kasım’da bir önceki aya kıyasla %0,2 artış ile piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Veri, Ekim’de %0,9 düşmüştü. İmalat sanayi üretimi de Kasım’da aylık bazda %0,3 artışla beklentinin altında görünüm sergiledi. İmalat sanayi üretimi, Ekim’de %0,8 azalmıştı. Bu dönemde imalat sanayi üretimindeki artış, ABD'de birçok büyük otomobil üreticisindeki grevlerin sona ermesinin ardından motorlu taşıtlar ve parça üretimindeki %7,1'lik toparlanmadan kaynaklandı. Ülkede kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde 0,1 puan artışla %78,8'e çıktı. Piyasa beklentilerinin altında kalan kapasite kullanım oranının %79,1 olması öngörülüyordu.

Dow Jones endeksi %0,20 artışla 37.305,16 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,40 yükselişle Kasım 2021’den bu yana zirve seviye olan 16.623,45 seviyesinden kapatırken; Dow Jones endeksi ise %0,43 artışla 37.248,35 seviyesinden günü tamamladı. S&P 500 endeksi ise yatay negatif seyirle 4.719,19 seviyesinden kapandı. Son durumda S&P 500 endeksinin Ocak 2022’de görülen zirvenin %2 altında olduğunu gözlemliyoruz. Haftalık bazda üç endeks de yükseliş eğilimini yedinci haftaya taşındı. Özellikle S&P 500 endeksi özelinde bu yükseliş döngüsünün 2017 yılından bu yana en uzun döngü olduğunu belirtmek isteriz.

Bugün ne bekliyoruz?

Fed’in faiz oranlarını sabit tutma kararı ve 2024 ve 2025 yıllarında faiz indirimlerine yönelik yol haritasının ardından geçen hafta görülen alıcılı seyrin ardından, Asya piyasaları haftaya satıcılı başlangıç yaptı. Özellikle Çin’de konut sektörü cephesinde devam eden çalkantıların realizasyonlarda etkili olduğunu izliyoruz. China South Ctiy Holdings’in Çarşamba günü vadesi gelecek olan faiz ödemelerini yapamayacağına ilişkin haberler konut sektörüne ilişkin risklerin ön planda kaldığını gösteriyor. Hang Seng piyasaları %0,83 düşüş kaydederken, IDX Composite endeksi de %0,54 ekside. Nikkei endeksi de %0,71 düşüş kaydediyor.

Bugün ABD’de New York Fed hizmet aktivitesi endeksi ve NAHB konut piyasası endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere New York Fed hizmet aktivitesi endeksi Kasım ayı verisi aylık bazda 7,2 puan artışla -11,9 seviyesine yükselmişti. NAHB konut piyasası endeksi Aralık ayı verisinin ise aylık bazda 4 puan artışla 38 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edilecek. İnşaat izinleri Kasım ayı verisinin aylık bazda %2,5 düşüşle 1,46 mn seviyesine, konut başlangıçları verisinin de %0,9 düşüşle 1,36 mn seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Euro Bölgesi cephesinde de Kasım ayı TÜFE verisinin revizyonu takip edilecek. Piyasa beklentisi yıllık manşet ve çekirdek verilerin sırasıyla %2,4 ve %3,6 seviyelerindeki seyrini sürdüreceği yönünde. Asya cephesinde de Japonya’da BoJ’un faiz kararı toplantısı izlenecek. Toplantıda politika faizinde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.

Çarşamba günü ABD’de haftalık mortgage başvuruları, cari denge, mevcut konut satışları ve Conference Board tüketici güveni veirleri takip edilecek. 15 Aralık haftasına ilişkin haftalık mortgage başvuruları verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere 8 Aralık haftasına ilişkin veri haftalık bazda %7,4 artış kaydetmişti. Cari denge verisine ilişkin olarak 3Ç23 verisinin 196 mn dolar açık olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Mevcut konut satışları Kasım ayı verisinin de aylık bazda %0,5 düşüşle 3,77 mn seviyesine gerilemesi bekleniyor. Conference Board tüketici güveni Aralık ayı verisinin de aylık bazda 2 puan artışla 104 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de tüketici güveni verisi izlenecek. Aralık ayı öncü verisinin 0,6 puan artışla -16,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde Çin’de 1 ve 5 yıllık gösterge kredi faizi oranı verileri izlenecek. 20 Aralık verilerinin sırasıyla %3045 ve %4,20 seviyelerindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Japonya’da da dış ticaret dengesi verisi izlenecek. Kasım ayında ihracatların yıllık bazda %1,5 artacağı, ithalatların ise %8,6 düşüş kaydedeceği öngörülüyor. Bu çerçevede düzeltilmiş dış ticaret dengesi verisinin 769 mn yuan açık olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı
Bu haber 70 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum