DEVA Partili Rızvanoğlu, mikroplastik kirliliğini Bakan Yumaklı'ya sordu

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Doğa ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi.

DEVA Partili Rızvanoğlu, mikroplastik kirliliğini Bakan Yumaklı'ya sordu
Editör: admin
16 Aralık 2023 - 16:06

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan araştırmaya göre; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki 9 ilden alınan toprak örneklerinde 1 kilogram toprakta; Akdeniz'de yaklaşık 300, Ege'de 180, Marmara'da ise 160 parça plastik bulunduğunu belirten Rızvanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bu durum, tarım arazilerindeki mikroplastik kirliliğinin varlığını ve ciddiyetini göstermektedir. Daha önce Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden bazı bilim insanları da Çukurova’da örtü altı yetiştiriciliği yapılan alanlarda hem sera plastiklerinin hem de damlama sulama borularının tek kullanımlık olmasından kaynaklı olarak sadece bu iki kaynaktan dolayı 1 kilogram toprakta 40’a yakın mikroplastik kalıntısı olduğunu bildirmişlerdir.”

Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge veren Rızvanoğlu’nun sorularının bazıları şöyle:

1. Bakanlığınız tarafından 2002 yılından günümüze kadar tarım arazilerindeki mikroplastik kirliliği konusunda yapılan araştırmaların sayısı kaçtır? Bu araştırmaların yıllara göre risk analiz sonuçları nelerdir?

2. Yapılan araştırmalarda kirliliğin tarımsal üretim ve toprak verimliliği üzerindeki etkileri hakkında elde edilen bulgular nelerdir? Mikroplastiklerin tarımsal verimliliği düşürme ihtimaline karşı hangi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?

Hibya Haber Ajansı
Bu haber 58 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum