Xi'nin Guangxi ziyaretinde Çin-ASEAN iş birliğine odaklanıldı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kısa süre önce Vietnam’a yaptığı resmî ziyaretin ardından Çin’in Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde incelemede bulundu.

Xi'nin Guangxi ziyaretinde Çin-ASEAN iş birliğine odaklanıldı
17 Aralık 2023 - 13:30

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kısa süre önce Vietnam’a yaptığı resmi ziyaretin ardından Çin’in Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde incelemede bulundu.

Çin’in güneyinde bulunan ve coğrafi olarak ASEAN ülkeleriyle bitişik olan Guangxi, Çin ve ASEAN arasındaki temas ve iş birliğinde öncü bölge olarak kabul ediliyor.

Çin, ASEAN’ı komşuluk diplomasisinde ve Kuşak ve Yol’un inşasında öncelikli  aktör olarak görüyor. Çin’in 2023 yılının ilk 11 ayında ASEAN ülkeleriyle yaptığı toplam ticaret 5,8 trilyon yuana ulaşarak, ülkenin toplam dış ticaretinin yüzde 15,3’ünü oluşturdu. İki taraf, art arda 4 yıldır birbirinin en büyük ticaret ortağı konumunda.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Guangxi’de yaptığı incelemeler esnasında, Guangxi’nin dışa açılmayı sürekli genişletmenin ve Çin-ASEAN kader ortaklığının oluşturulmasına aktif şekilde destek vermenin yanı sıra, ASEAN ülkeleriyle sanayi, ticaret, bilim, teknoloji ve eğitim gibi alanlardaki iş birliğini pekiştirmesi ve Kuşak ve Yol’un inşasına daha derin şekilde katılması çağrısında bulundu.

Kısa süre önce sona eren Çin Merkezi Ekonomi Çalışmaları Konferansı’nda “üst düzeyli dışa açılmanın genişletilmesi”ne vurgu yapıldı.

Çin’in dışa açılmasına dair düzenlemelerde önemli rol üstlenen Guangxi, kalkınma açısından geniş bir potansiyele ve parlak bir ufka sahip.

Hibya Haber Ajansı
Bu haber 79 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum