Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Jiakun, Japonya'nın Çin’in Doğu Çin Denizi'nde yürüttüğü petrol ve doğalgaz çıkarma faaliyetlerine yönelik asılsız suçlamalarını yalanladı.
Sözcüsü Guo olağan basın toplantısında, bir muhabirin, Japonya'nın Çin'in Doğu Çin Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz çıkarma faaliyetlerine yönelik protestosuna ilişkin sorusunu yanıtlarken “Çin'in, Doğu Çin Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz çıkarma faaliyetleri, Çin'in tartışmasız sularında, egemenlik hakları ve yargı yetkisi kapsamında gerçekleştiriliyor.” diye konuştu.
Japonya’nın bu konuda Çin’e yönelik asılsız suçlamalarını asla kabul etmeyeceklerine ve sözde protestosunu reddettiklerine dikkat çeken Guo, Doğu Çin Denizi sorununda sağlanan mutabakatın, kapsamlı ve etkili bir şekilde yerine getirilmesini destekleme tutumlarının değişmediğini vurguladı. Guo, Japonya’ya Çin’le orta yolda buluşarak iki ülke arası ve hükümetler arasındaki müzakerelerin bir an önce yeniden başlatılması için yapıcı rol oynama çağrısında bulunduklarını ifade etti.
Hibya Haber Ajansı