Yeşilgöz Zegerius: Çin ile gerginlikler Avrupa'yı Hint-Pasifik'ten vazgeçirmeyecek
Amsterdam, 16 Haziran (Hibya)-Hollanda Savunma Bakanı Dilan Yeşilgöz Zegerius, Çin donanmasıyla yaşanan son denizcilik gerilimine rağmen Avrupa'nın Hint-Pasifik bölgesindeki askeri varlığını sürdüreceğini söyledi.
Hollanda Savunma Bakanı Yeşilgöz Zegerius, Çin donanmasıyla yaşanan son denizcilik geriliminin Avrupa’nın Hint-Pasifik bölgesindeki askeri konuşlanmalarını engellemeyeceğini belirtti.
Tokyo’da Hollanda savaş gemisi HNLMS De Ruyter’de The Japan Times’a konuşan Yeşilgöz-Zegerius, “Burada çatışma aramıyoruz ama geri gelmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Hollanda’ya ait güdümlü füze firkateyni HNLMS De Ruyter’in, Güney Çin Denizi’ndeki Paracel Adaları yakınlarında Çin donanmasının elektronik müdahalesine maruz kaldığı ve ardından Tayvan Boğazı’ndan geçerek Japonya’ya ulaştığı aktarıldı.
Bakan Yeşilgöz-Zegerius, Hollanda’nın uluslararası hukuk çerçevesinde seyrüsefer özgürlüğü ilkesi doğrultusunda bölgede düzenli deniz konuşlanmalarını sürdüreceğini ve bu operasyonların sembolik olmadığını vurguladı.
Yeşilgöz-Zegerius ayrıca Avrupa ile Hint-Pasifik güvenliğinin giderek daha fazla birbirine bağlı hale geldiğini ifade etti.