TÜFE'de yavaşlama beklentisi sürüyor
İstanbul, 22 Mayıs (Hibya) - Pusula Yatırım tarafından yayımlanan Mayıs 2026 nihai TÜFE tahmin raporunda, mayıs ayında enflasyonun yüzde 1,21 artmasının beklendiği ifade edildi.
Pusula Yatırım tarafından yayımlanan Mayıs 2026 nihai TÜFE tahmin raporunda, mayıs ayında TÜFE’nin yüzde 1,21 artmasının beklendiği ifade edildi. Açıklanan tahmine göre bu gerçekleşmenin yıllık enflasyonu yüzde 32,37’den yüzde 32,05 seviyesine gerileteceği aktarıldı.
Raporda, TÜFE hesaplamalarında üç farklı endeks kullanıldığı belirtilirken, bunun temel nedeninin ölçümlemeleri dengelemek ve veri setinin piyasa ile uyumunu artırmak olduğu ifade edildi. Üç endeksin ortalamasının yıllık yüzde 0,88 bandında gerçekleştiği, alt bandın yüzde 0,61, üst bandın ise yüzde 1,21 seviyesine denk geldiği kaydedildi.
Grup bazlı değerlendirmelerde en yüksek artış beklentisinin giyim ve ayakkabı kaleminde olduğu belirtilirken, eğitim, lokanta ve konaklama, bilgi ve iletişim ile konut gruplarının da yukarı yönlü katkı verdiği ifade edildi. Gıda ve alkolsüz içecekler ile sağlık grubunda ise aşağı yönlü görünüm öngörüldüğü aktarıldı.
Raporda ayrıca, Haziran toplantısında TCMB’nin alan daraltmasıyla birlikte faizi pas geçmesinin beklendiği ifade edilirken, faiz indirimi beklentileri açısından Eylül ve sonrasının daha kritik olduğu değerlendirildi.
Yıl sonu beklentilerine de yer verilen değerlendirmede, yüzde 26 TÜFE ve yüzde 33 politika faizi tahminlerinin korunduğu belirtilirken, toplantının ardından yukarı yönlü risklerin bulunduğu vurgulandı.