Petrol yükselirken borsalarda satış eğilimi hakim
İstanbul, 18 Mayıs (Hibya)-Marbaş Menkul Değerler, yeni haftaya küresel jeopolitik gerilimler, yükselen enerji maliyetleri ve zayıf veri akışıyla girildiğini belirterek hem iç hem dış piyasalarda temkinli görünümün sürdüğünü bildirdi.
Marbaş Menkul Değerler, yeni haftaya ilişkin piyasa değerlendirmesinde küresel ve yerel risk faktörlerinin fiyatlamalar üzerinde belirleyici olduğunu açıkladı.
Raporda, BIST 100’nin Cuma günü bankacılık hisseleri öncülüğünde kritik destek seviyesinin altına sarktığı ve teknik görünümün negatif seyre döndüğü belirtildi.
Küresel tarafta ABD-İran hattında artan jeopolitik gerilim, yükselen petrol fiyatları ve Hürmüz Boğazı’na ilişkin arz endişeleri risk iştahını baskılarken, ABD vadeli endekslerinde satış eğilimi dikkat çekti. Ayrıca teknoloji hisseleri ve özellikle Nvidia’nın yaklaşan bilançosu öncesinde piyasalarda temkinli bekleyişin sürdüğü ifade edildi.
Asya piyasalarında enerji maliyetlerindeki artış ve zayıf Çin verileri nedeniyle satış baskısı öne çıkarken, Avrupa borsalarında ise artan enerji fiyatlarının enflasyon ve büyüme endişelerini yeniden gündeme taşıdığı aktarıldı.
Raporda Brent petrol fiyatlarındaki yükselişin enerji ithalatçısı ülkeler üzerinde baskı oluşturduğu, altın ve petrol fiyatları arasında ters korelasyonun sürdüğü ifade edildi.
Yurt içinde ise bu hafta sınırlı veri akışı bulunurken, piyasaların küresel gelişmelere daha duyarlı hale geldiği vurgulandı. Gün içerisinde Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.