Katar, BAE'deki Barakah Nükleer Santrali saldırısını şiddetle kınadı

Viyana, 5 Haziran (Hibya)-Katar, Viyana'da düzenlenen IAEA Acil Yönetim Kurulu toplantısında, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) Barakah Nükleer Güç Santrali'ne yönelik saldırıyı uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek sert şekilde kınadı ve BAE ile dayanışma mesajı verdi.

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Barakah Nuclear Power Plant tesisine yönelik saldırıya ilişkin güçlü bir kınama açıklaması yaptı.

Katar’ın Viyana’daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndaki (International Atomic Energy Agency) Daimi Temsilcisi ve Büyükelçisi Jassim Yaqoub Al Hammadi, IAEA Yönetim Kurulu’nun acil oturumunda yaptığı konuşmada, saldırının uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve nükleer güvenlik ilkelerini ihlal ettiğini belirtti.

Toplantının, Arap üye ülkelerin talebi üzerine Barakah tesisine yönelik saldırının etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildiği bildirildi. Katar’ın yanı sıra BAE, Ürdün, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in de ortak bir açıklamaya destek verdiği ifade edildi.

Katar, saldırının Irak’tan faaliyet gösteren silahlı unsurlar tarafından insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildiği iddialarına atıfta bulunarak, BAE ile tam dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Açıklamada, nükleer tesislerin hedef alınmasının siviller, çevre ve bölgesel güvenlik açısından ciddi riskler oluşturduğu ve radyolojik tehlike doğurabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca Katar, nükleer altyapıların korunmasının uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi’nin nükleer tesislerin hiçbir koşulda askeri hedef olmaması gerektiğine dair açıklamasına destek verildi ve diplomasi, diyalog ile uluslararası hukuka bağlılığın bölgesel istikrar için tek yol olduğu vurgulandı.