Bucak: Çocuklar güvenli bir yaşam sürmeli
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, 8'inci Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi'nde çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Kongrede çocuk hakları, şiddet ve koruyucu politikalar ele alındı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin paydaşlığı, İMDAT (Türkiye’de Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği) ile Dicle Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 8'inci Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi, “Çocuk ve Şiddet” temasıyla Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.
İki gün sürecek kongreye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak,Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), Meclisi Eşsözcüsü Demet Ceylan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, akademisyenler, uzmanlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ile Kadın Politikaları Dairesi Başkanlığı ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı meslek elemanları katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Bucak, son dönemde yaşanan çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarının toplumda derin yaralar açtığını belirtti. Narin Güran’ı ve şiddet sonucu yaşamını yitiren çocukları anan Bucak, çocukların korunmasının tüm kurumların ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Bucak, “Çocuk ve şiddet aslında aynı cümlede yer almaması gereken iki kavramdır. Çocuklar; korunması, desteklenmesi ve hakları güvence altına alınması gereken varlıklardır” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin suça sürüklenen çocuklara ilişkin araştırma komisyonu raporuna değinen Bucak, çocukların çoğunlukla yoksulluk, şiddet ve eğitimden kopma gibi nedenlerle risk altında bulunduğunu ifade etti. Bucak, çocukların daha fazla ilgiye, desteğe ve güvenli yaşam alanlarına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Çocuk haklarının tüm politikaların merkezinde yer alması gerektiğini vurgulayan Bucak, yerel yönetimlerin çocuk dostu kentler oluşturma sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Bucak, “Çocukların şiddetten uzak, güvenli ve onurlu bir yaşam sürdüğü bir gelecek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ise konuşmasında, şiddetin önlenmesinin yalnızca tek bir kurumun çözebileceği bir mesele olmadığını belirtti. Eronat, tıp, hukuk, psikoloji, sosyal hizmet, eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi’nin 9 Mayıs’a kadar süreceği, oturumlarda çocuklara yönelik şiddet, dijital riskler, adli süreçler ve çocuk hakları gibi başlıkların ele alınacağı bildirildi.